Network Neutrality and the Internet Infrastructure Resource Commons nl

Door tiefschwarz op zondag 13 juni 2010 13:37 - Reacties (3)
Categorie: Law & Technology / TILT, Views: 2.625

De afgelopen maanden van mijn leven stonden in het teken van een ding; mijn master Law en Technology afronden. Het kiezen van een onderwerp voor mijn Master Thesis was al een hele opgave omdat mijn interesse eigenlijk net zo breed is als het aangeboden curriculum--iets wat mij al eerder dwong tot het volgen van extra vakken. Vele onderwerpen passeerden de revu, maar slechts een sprong er daadwerkelijk met kop en schouders bovenuit: netwerk neutraliteit. Een actueel en belangrijk onderwerp met een brede maatschappelijk fundament en enorme belangen voor de betrokken partijen.

Het is onmogelijk om in een scriptie van 16.000 woorden de discussie volledig uit te werken. Daar is het een veel te uitgebreid en complex probleem voor. Ik heb daarom mijn focus gelegd op een onderontwikkeld onderdeel van het debat. Netwerk neutraliteit wordt vaak bekeken vanuit puur commerciŽle en economische overwegingen. Vooral Christopher Yoo1 (overwegend voor diversiteit) en Barbara van Schewick2 (overwegend voor neutraliteit) schrijven hier heel verhelderende artikelen over. Maar die eenzijdige aandacht voor commerciŽle aspecten is niet helemaal terecht om twee redenen: netwerken kennen hun specifieke economische parameters die dwingen tot een bredere blik, en het Internet is een resource commons, een bron voor verdere ontwikkeling in externaliteiten.

Brett Frischmann was de eerste die dat helder en duidelijk verwoordde in een van zijn artikelen3. En van daaruit ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag of het Internet in Europa voldoende ruimte krijgt om zich te ontwikkelen als een dergelijke commons en de sociale en publieke waarde voldoende ruimte krijgt om benut te worden, of dat het beleid teveel gericht is op de commerciŽle waarde van het netwerk.

De discussie over netwerk neutraliteit is soms moeilijk te volgen. Aanhangers van neutraliteit en aanhangers van diversiteit polariseren vaak de essentie van het debat, en doen overdreven sterke uitspraken die niet altijd in de realiteit genesteld zijn. Dat is een grote uitdaging wanneer het doel is om een academisch verantwoord stuk te schrijven. Desalniettemin is het aanbod van literatuur vrij groot, en het tempo waarmee ontwikkelingen zich opvolgen is moordend; een mooie uitdaging!

Na 3 maanden hard ploeteren is het nu zo ver: ik neem afscheid van mijn thesis, en spring met beide benen in een groot zwart gat. Maar niet voordat ik hem met de wereld gedeeld heb via het Internet, want dat is in ultimo de essentie van het standpunt dat ik in mijn thesis verdedigd heb.

Network Neutrality and the Internet Infrastructure Resource Commons

1 CS Yoo, 'Beyond Network Neutrality' Vanderbilt Law and Economics Research Paper No. 05-16; Vanderbilt Public Law Research Paper No. 05-20 at pages 8, 15-18 available at SSRN http://ssrn.com/paper=742404
2 Bv Schewick, 'Towards an Economic Framework for Network Neutrality Regulation' (2007) 5 Journal on Telecommunications and High Technology Law 329
3 BM Frischmann, 'An Economic Theory of Infrastructure and Commons Management' (2005) 89 Minnesota Law Review 917

Volgende: Pindakaas... 11-'10 Pindakaas...
Volgende: Testing a thesis 05-'10 Testing a thesis

Reacties


Door Tweakers user ThinClientQ, zondag 13 juni 2010 14:02

Bedankt, kan ik deze indienen als mijn Master Thesis O+

Niet echt hoor :+ Maar ik zou hem niet online zetten.... :Y)

Door Tweakers user Plopeye, zondag 13 juni 2010 14:40

Nou juist wel online zetten, wat ik wel zou overwegen is hiermee te wachten tot de studie is afgerond.

Verder lijkt het mij een zeer interessant stuk en ga ik dit zeker lezen. (heb de PDF even gedownload.)

Door Tweakers user wheez50, zondag 13 juni 2010 17:57

Bedankt! Ga ik zeker lezen...

Reageren is niet meer mogelijk